2013. augusztus 2., péntek

Márványos keksz

Hozzávalók 45-50 kekszhez: 

30 dkg fehér tönkölyliszt, 
5 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt, 
20 dkg kókuszzsír, 
1 tojás (tanyasi, ha lehet), 
10 dkg porított nádcukor, 
1 tk szódabikarbóna, 
1 csapott ek kakaópor
Ízesítésként lehet hozzáadni: vanília kivonatot, kakaóport, kókuszt, fahéjat, bármit.


A márványos hatást a kakaó utólagos beledolgozásával értem el.

Egy keverőtálban először keverjük el a száraz elemeket a kakaópor kivételével.
A kókuszzsírt olvasszuk fel.
Az összes alapanyagot keverjük jó alaposan össze a kezünkkel.
A tésztából sodorjunk két kb. 5-6 cm átmérőjű hengert, amiket tekerjünk fel alufóliába, vagy folpackba, mint gy-egy szalámit.
Ezeket tegyük rövid időre (20-30 perc) a fagyasztóba.
Erre azért van szükség, mert a kókuszzsír nagyon alacsony hőfokon (kb. 24 fok) olvad, és emiatt meg kell egy kicsit fagyasztani, hogy később lehessen vele dolgozni.
Éppen ebből kifolyólag olyan kekszeket érdemes belőle készíteni, amiket nem kiszúrunk, hanem szeletelünk.
Tehát ha letelt ez az idő, vegyük elő a hengereket, és vágjunk belőlük fél cm vastagságú korongokat. Még fagyosan tegyük őket a sütőbe, ne várjuk meg, hogy felmelegedjen.
Helyezzük el őket egy sütőpapírral kibélelt lemezen, vagy tepsiben, és előmelegített sütőben (170 fok), 10-12 perc alatt süssük ki őket.


Forrás: www.ritakonyhaja.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése