2013. augusztus 9., péntek

Szilvás gombóc keksz



Hozzávalók 3 gáztepsinyi falatnyi "bogyóhoz":

2 nagy tojás
20 dkg puha vaj
20 dkg (barna) cukor
60 dkg liszt
1 nagy csipet só
1 cs. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
1 ek. vaníliakivonat
1 csomag (20 dkg) puha aszalt szilva
A fahéjas kéreghez:

4 ek. kristálycukor
2 ek. (!) őrölt fahéj






A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a fahéjat, a vaníliát és a sütőporral elkevert lisztet, majd jól formázható tésztává gyúrjuk.

A kristálycukrot összekeverjük a fahéjjal.
Az aszalt szilvát - méretétől függően - 3-4 kis darabkára vágjuk. Ha nagyon száraz, áztassuk be pici vörösborba, de ha gyerekek is esznek belőle, egyszerűen csak langyos vízbe. Amit én vettem, csodásan puha volt, szinte szilvalekvár-szerű, így az áztatás elmaradt.

Két, éppen hogy csak nedves tenyerünk között diónyinál kisebb gombócokat formálunk úgy, hogy a közepébe 1-1 falat aszalt szilvát rejtünk, összezárjuk a tésztát, és meggömbölyítjük, majd megforgatjuk a fahéjas cukorban, hogy körös-körül bevonja.

A golyókat sütőpapírral borított tepsire ültetjük egymáshoz nem túl szorosan, mert picit terülni és nőni fognak, és 180 fokra melegített sütőben kb. 6-8 perc alatt készre sütjük.

Akkor jó, ha picit megszínesedik az alja, és egyik-másik golyó kirepedezik.


Forrás: thechefviki.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése