2014. január 16., csütörtök

Egyszerű csokoládés keksz


Hozzávalók

20 dkg Rama
2 dl (20 dkg) kristálycukor (barna cukor is lehet)
1 tojás
5 dl (35 dkg) finomliszt, a fele Graham-liszt is lehet
2 evőkanál keserű kakaópor
2 mokkáskanál sütőpor
fél csomag vaníliás cukor



A tetejére

1 tojás
3 evőkanál kristálycukor


Elkészítés

A puha (szoba-hőmérsékletű) Ramát és a cukrot egy tálban, fakanállal kikeverjük. A tojást hozzáadjuk és simára dolgozzuk. A lisztet a kakaóval, a sütőporral meg a vaníliás cukorral összekeverjük, majd a cukros Ramával összegyúrjuk. A tésztát 6 egyenlő, kb. 13 dkg-os részre osztjuk és egyenként jó ujjnyi vastagságú rudat sodrunk belőle, amiket egymás mellé, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe fektetünk. A tetejüket ujjunkkal kissé ellapítjuk úgy, hogy kétujjnyi széles tésztacsíkokat kapjunk. Felvert tojással mindegyiket lekenjük és a cukorral megszórjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) kb. 15 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy átsüljön, de nehogy kiszáradjon. 2-3 percnyi pihentetés után a tepsiben, még melegen rézsútosan felvágjuk. Egy rúdból 10 kekszet kapunk. Ha kihűlt, jól záródó fémdobozba, pl.: teás- dobozba rakjuk és így tároljuk.


Forrás: www.sutigyar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése