2014. június 30., hétfő

Vajas keksz tejkaramellel

Hozzávalók: 
20 dkg margarin, 
13 dkg cukor, 
2 tasak vaníliás cukor, 
4 tojássárgája, 
13 dkg kukoricadara, 
25 dkg liszt, 
fél teáskanál sütőpor,
csipetnyi só. 

A karamell krémhez: 
1 liter zsíros tej, 
30 dkg cukor, 
negyed kávéskanál szódabikarbóna, 
2 tasak vaníliás cukor 
vagy 2 ampulla vanília aroma. 
Porcukor a szóráshoz.


Elkészítése: Először elkészítjük a karamell krémet. Egy nagyobb edénybe töltjük a tejet, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a vaníliát és lassú tűzön, néha meg-megkavargatva, kb. 4-5 órán keresztül addig főzzük, míg annyira sűrű lesz, hogy kanalazni lehet. Ekkorra a színe is besötétedik. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd jól záródó üvegben hűtőszekrénybe tesszük, ahol kb. 1 hónapig eláll.
A kekszhez a margarint habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, ezután egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyiket külön jól eldolgozzuk ebben a krémben, végül pedig a kukoricadarával, a sütőporral és a sóval elkevert lisztet adjuk a tésztához és jól összedolgozzuk. A tészta puha kell legyen! Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és kisebb méretű fánkszaggatóval karikákat szúrunk ki belőle, amiket sütőpapirral ellátott tepsiben, előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt készre sütünk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy-egy kekszet összeragasztunk kevés karamell krémmel és porcukorral meghintve kínáljuk.


Forrás: konyhatundermese-galedith.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése