2012. március 21., szerda

Húsvéti csokis keksz


Hozzávalók

10 dkg puha vaj vagy Rama
15 dkg puha barnacukor
1 tojás
2 ek aprított kandírozott gyömbér
20 dkg liszt
5 dkg sütőporos liszt
2.5 dkg kakaópor
Díszítéshez: csokimáz vagy csokifondant, színes cukormáz

Elkészítés
A vajat, cukrot és tojást elektromos habverővel eldolgozzuk. Belekeverjük a gyömbért majd hozzászitáljuk a lisztet és kakaóport.
Lisztes deszkán sima masszává gyúrjuk, majd sütőpapír között 5 mm vastagra kinyújtjuk. 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Tojás (vagy egyéb húsvéti) formával a kekszeket kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól 3-cmre helyezzük.
Kb 10 percig sütjük, rácson hűlni hagyjuk.

Tippek
Díszítés: csokoládé fondantot vagy csokimázat készítünk, forró vízbe mártott lapáttal óvatosan a kekszek tetejére kenjük. Színes cukormázzal, drazsékkal díszítjük. A csokimáz-fondant el is hagyható, csupán szórjuk meg a kekszeket kakaós porcukorral, vagy díszítsük színes drazsékkal, esetleg rajzoljunk cukormázzal mintákat rájuk.
Kandírozott gyömbér helyett alkalmazhatunk citrushéjakat is.
A húsvéti csokis keksz ideális ajándék is lehet. Ha sütés előtt pálcikával lyukat szúrunk rájuk, a tojásfára felfüggeszthetők – lyuk nélkül pedig mutatósak egy dísztálban, kosárkában vagy húsvéti fészekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése