2012. március 30., péntek

Korpás, kókuszos keksz

Ez a keksz egészségesnek mondható, hiszen teljes kiőrlésű lisztből, korpából készül, amitől jelentős rosttartalommal bír. A benne lévő kókuszreszeléktől, és a barna cukortól ropogós. És nem utolsó sorban nem igényel túl nagy időráfordítást. Összességében 30 perc alatt elkészül kb. 40-45 db keksz.

Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (én tönkölylisztet használtam9, 4 dkg tönkölykorpa (vagy más korpa), 6 dkg kókuszreszelék, 1mk szódabikarbóna, 2 mk sütőpor, 20 dkg barna cukor, 10 dkg vaj, csipet só, kb. 8 ek tej

A száraz alapanyagokat jól keverjük át.
Majd a szoba meleg vajat morzsoljuk el a száraz elemekben.
A morzsalékos tésztát lágyítsuk a tejjel.
Figyeljünk oda arra, hogy a tészta állaga olyan legyen, mint egy hagyományos linzer tésztáé.
Osszuk két részre a tésztát, és mindegyikből sodorjunk két darab, kb. 5 cm átmérőjű hengert.
A hengereket tekerjük fel alufóliába.
A fólia végeit csavarjuk meg, majd a becsomagolt tésztát a tenyerünkkel sodorjuk meg még egyszer.
Tegyük a hengereket minimum 30 percre a hűtőbe.
Sütés előtt a tészta hengerekből vágjunk egy éles kés segítségével kb. fél cm vastagságú korongokat.
Előmelegített sütőben kb. 7-8 perc alatt süssük ki őket.

TIPP: Ez a keksz kb. 4-5 napig eláll. Ha nem szeretnénk kisütni azonnal az egész adagot, akkor fagyasszuk le az egyik hengert. Lefagyasztva kb, 2 hónapig eláll a hűtőben. Felhasználás előtt mondjuk este lefekvés előtt vegyük ki a fagyasztóból, és tegyük a hűtő normál részébe. Reggelre kienged, és süthetjük is.

Miért egészséges ez a keksz?
A benne lévő teljes kiőrlésű liszt, a korpa jelentős élelmi rostot tartalmaz, ami nagyon fontos a normális anyagcsere folyamatokban.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése