2012. március 29., csütörtök

Kókuszos, mézes tönkölykeksz

Hozzávalók
 kb. 70-80 kekszhez: 1 csésze kókuszreszelék, 2 csésze fehér tönkölyliszt, 1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 10 dkg zsír (liba, kacsa, mangalica, vagy vaj), 3 ek méz, 3 ek kefir, 1 közepes tojás, 1 tk szódabikarbóna
Ez a keksz nem édes, de konkrétan sósnak sem mondható: olyan átmeneti. A kész tésztát két cipóba osztottam, az egyikbe kevertem további 2 ek barna cukrot, így az az adag édesebb lett kicsit.

Először keverjük össze a száraz elemeket.
Majd a kezünk segítségével morzsoljuk el benne a zsiradékot úgy, hogy a tészta morzsalékos állagú legyen.
Végül adjuk hozzá a nedves anyagokat is.
Addig dolgozzuk össze a tésztát, amíg egy gombóccá nem áll össze.
Ekkor vagy egészbe, vagy két részbe osztva, tekerjük fóliába, és legalább egy órán át pihentessük a tésztát hűtőben.
Liszttel vékonyan meghintett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát kb. 4-5 mm vastagságúra, és tetszőleges formájúakra szúrjuk ki.
Ez a tészta újra gyúrható, így addig ismételgessük ezt a folyamatot, amíg csak egy pici darab tészta nem marad.
Előmelegített sütőben (200 fokon), sütőpapírra téve, kb. 5-6 perc alatt süssük arany barnára a kekszeket.

Dobozban sokáig eláll!

TIPP! Ez a tészta eléggé morzsalékos, így a nyújtás során előfordulhat, hogy könnyen megtörik. Ne ijedjünk meg ettől, a kezünk segítségével, nyomkodjuk össze, és nyújtsuk nyugodtan tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése