2013. szeptember 30., hétfő

Levendulás-mézes-zablisztes keksz

Hozzávalók:
kb 36 db-hoz

25 dkg vaj vagy margarin
3-4 evőkanál méz
40 dkg zabpehelyliszt

1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál kókuszreszelék
2 marék aszalt ribizli
6-7 fej levendula virágnak a szirma
1 citrom reszelt héja
2 db tojás
2 evőkanál rózsavíz



Elkészítés:egy tálban a hozzávalókat összekeverem. Amikor összeáll egy hurkát nyomkodok belőle, majd folpackba csomagolom és hűtőbe teszem pihenni és dermedni 1-2 órára.

A megkeményedett tésztát éles késsel 0,5 cm-es korongokra vágom, amiket a tenyeremben összegömbölyítek és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem egy mástól 2-3 cm távolságra.

A sütőt előmelegítem 180 C fokra. A gombócokat a tenyeremmel ellapítom egy csillag formával egy picit megnyomom (egyáltalán nem szükséges, mert nem nagyon látszik) vékonyan lekenem tojással, vizet az egész tepsire spriccelek és 14 perc alatt megsütöm a sütőben.

Hagyom kihűlni majd dobozba rakom, pár hétig is eláll, ha hűtőbe tesszük, még tovább.

Ma főztem lekvárt is 10 kg sárgabarackból és egy kevéske kimaradt az üvegekből. A kekszet a lekvárba mártogatva még finomabb, mert így magában egy kicsit fojtós:)

Forrás: konyhabuvesz.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése