2013. december 12., csütörtök

Duplacsokis keksz pisztáciával

 Hozzávalók 
(25 darabhoz)

12 dkg puha vaj
10 dkg barna nádcukor
12 dkg liszt
3 dkg holland típusú kakaópor
5 dkg étcsokoládé
egy csipet só

A krémhez:
15 dkg fehér csokoládé
4,5 dkg vaj
5 dkg apróra vágott, hámozott pisztácia a díszítéshez



Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztom, majd félreteszem hűlni. Egy nagyobb tálban kézi mixerrel habosra keverem a vajat és a cukrot. A lisztet, a kakaót és a sót összekeverem, majd a 3-4 részletben a vajas masszához adagolom. Ha úgy érzem, hogy már nehezen veszi fel a száraz hozzávalókat a keverék, akkor a masszához öntöm a csokit, és utána folytatom a kakaós liszt beleforgatását. Mikor már egynemű a tészta, kézzel még kicsit átdolgozom, két részre osztom, és mindkét részből kb. 3 cm átmérőjű hengereket formázok. A puha tésztahengereket folpackba csomagolom, és minimum 1 órára a hűtőbe teszem. Az én kekszeim egy éjszakát a fagyasztóban töltöttek, másnap átkerültek a hűtőbe, és utána sütöttem ki őket.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A kihűlt, megszilárdult tésztahengereket egy éles késsel kb. fél centi széles karikákra vágom, majd elhelyezem őket egy sütőpapírral bélelt tepsin. Helyet kell hagyni a kekszek között, mert kicsit nőni fognak. 15 percre a sütőbe tolom őket. Mikor elkészültek, tepsivel együtt a sütőrácsra teszem, és hagyom őket kihűlni.

Ezután elkészítem a fehér csokoládés mázat is: vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett felolvasztom a csokoládét és a vajat. Miután felolvadt a keverék, egy teáskanál segítségével a kekszek közepére cseppentek belőle. Mivel viszonylag gyorsan megköt a csoki, így minden egyes cseppentés után jött a szórás az apróra vágott pisztáciával. A pisztáciát egyébként helyettesítheti apróra vágott aszalt gyümölcs, kandírozott narancshéj, vagy másféle olajos mag.


Forrás: citromhabcsok.blog.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése