2013. december 16., hétfő

Gyömbéres mézeskalács



Hozzávalók 80-90 darabhoz: 

240 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 
210 g fehér búzaliszt, 
3 tk őrölt gyömbér, 
1 tk őrölt szegfűszeg, 
2 tk őrölt fahéj, 
½ tk frissen őrölt színes bors, 
1 mk sütőpor, 
1 mk só, 
200 g puha vaj, 
100 g krémes méz (sima is jó), 
1 tojás, 
80 g nyírfacukor, 
65 g melaszos sötét nádcukor, 
2-4 ek langyos víz

Sütéshez egy tojásfehérje, + nyírfacukor, vagy levendulás cukor




Először is összekeverjük a liszteket a sütőporral, és a fűszerekkel.
Majd hozzáadjuk a nyírfacukrot, és a melaszos nádcukrot is.
A vajat a mézzel vízgőz felett fellangyosítjuk, éppen csak annyira hogy felhíguljanak, és könnyebben lehessen belegyúrni a lisztbe.
A vajas mézet, és a tojást belegyúrjuk a száraz elemekbe.
Ha nem lenne elég a nedvesség, vízzel lágyítsuk a tésztát.
Egy ruganyos, de masszív tésztát kell, kapjunk.
Egy órát pihentessük a hűtőben.
Vágjuk két darabba a tésztát.
Egyenként nyújtsuk ki őket 3-4 mm vastagságú négyzetté.
Vágjuk a négyzeteket 40-42 darab kis kockára.
Tegyük át a kekszeket a sütőlapra (papírra vagy szilikon lapra), és kenjük át a tetejüket felvert tojásfehérjével.
A tetejét ezt követően leheletnyi cukorral megszórhatjuk, de ez kihagyható.
160 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük, majd a sütőlapon kihűtjük.
Dobozba téve sokáig puha marad. Doboz nélkül is puha, de idővel linzeres állagúra szárad ki.
Lehet csokiba mártani, esetleg kettő-kettő darabot narancs vagy gyömbérlekvárral összetapasztani.

Forrás: www.ritakonyhaja.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése