240 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
210 g fehér búzaliszt,
3 tk őrölt gyömbér,
1 tk őrölt szegfűszeg,
2 tk őrölt fahéj,
½ tk frissen őrölt színes bors,
1 mk sütőpor,
1 mk só,
200 g puha vaj,
100 g krémes méz (sima is jó),
1 tojás,
80 g nyírfacukor,
65 g melaszos sötét nádcukor,
2-4 ek langyos víz
Sütéshez egy tojásfehérje, + nyírfacukor, vagy levendulás cukor
Először is összekeverjük a liszteket a sütőporral, és a fűszerekkel.
Majd hozzáadjuk a nyírfacukrot, és a melaszos nádcukrot is.
A vajat a mézzel vízgőz felett fellangyosítjuk, éppen csak annyira hogy felhíguljanak, és könnyebben lehessen belegyúrni a lisztbe.
A vajas mézet, és a tojást belegyúrjuk a száraz elemekbe.
Ha nem lenne elég a nedvesség, vízzel lágyítsuk a tésztát.
Egy ruganyos, de masszív tésztát kell, kapjunk.
Egy órát pihentessük a hűtőben.
Vágjuk két darabba a tésztát.
Egyenként nyújtsuk ki őket 3-4 mm vastagságú négyzetté.
Vágjuk a négyzeteket 40-42 darab kis kockára.
Tegyük át a kekszeket a sütőlapra (papírra vagy szilikon lapra), és kenjük át a tetejüket felvert tojásfehérjével.
A tetejét ezt követően leheletnyi cukorral megszórhatjuk, de ez kihagyható.
160 fokra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük, majd a sütőlapon kihűtjük.
Dobozba téve sokáig puha marad. Doboz nélkül is puha, de idővel linzeres állagúra szárad ki.
Lehet csokiba mártani, esetleg kettő-kettő darabot narancs vagy gyömbérlekvárral összetapasztani.
Forrás: www.ritakonyhaja.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése