2013. december 18., szerda

Puha mézeskalács

Hozzávalók:
70 dkg liszt (teljes kiőrlésűtönköly)
3 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
15 dkg porcukor (nád, nyírfa)
25 dkg méz (jó minőségű, termelői)
5 dkg olvadt vaj
4 csapott evőkanál tejföl
2 csapott teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt gyömbér
csipet őrölt szerecsendió


Elkészítés

1. a tojásokat és a porcukrot keverjük össze, majd adjuk hozzá a mézet, a tejfölt, az olvadt vajat és keverjük simára

2. adjuk hozzá a fűszereket és keverjük össze

3. szórjuk rá a lisztet, majd arra a szódabikarbónát és alaposan keverjük össze (ekkor ragacsos, nyúlós, nagyon lágy a tészta, ez így jó!)

4. tegyük be a hűtőbe 1 órára pihenni

5. ha letelt a pihentetés ideje kisebb adagokkal dolgozzunk tovább, a többit tartsuk a hűtőben

6. gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat), vegyük ki a sütőrácsot és vajazzuk ki a tepsit

7. kicsit gyúrjuk össze, majd enyhén lisztes alapon nyújtsuk 0,5 cm szélesre a tésztadarabot

8. tetszőleges sütemény kiszúró formával szaggassuk ki a mintákat és helyezzük a tepsire, egymástól 1 cm távolságra

9. a 6. pontban írt hőfokon süssük 13-15 percig és a hideg sütőrácsra kiszedve a mintákat, hagyjuk kihűlni

10. ha teljesen kihűlt, lehet mintát rajzolni

Praktikák:

- a fűszereket ízlés szerint lehet variálni

- a képen látható sütemények 30 dkg tönköly fehér és 40 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszttel készültek, 12 cm magas sütemény kiszúró mintával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése