2013. december 19., csütörtök

Finom mézeskalács

Hozzávalók
Tészta:
1 kg finomliszt
300 g porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
35-40 dkg virágméz (langyos)
1 csipet só
3 tojás
150-200 g puha margarin
fűszerek (1 evőkanál fahéj + 1 kávéskanál szegfűszeg vagy 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék)
kiszúró formák vagy előre megrajzolt sablonok

Díszítés:
cukormáz (1 tojásfehérje + 30-35 g porcukor + pár csepp citromlé)
tojásfehérje (hogy fényes legyen a felületük)
különféle magvak, kókuszreszelék, színes cukorkák, gumicukor, tortadíszítő gyöngyök

Elkészítés

A lisztet és a porcukrot szitáld át, majd keverd hozzá a többi száraz összetevőt is - a szódabikarbónát és a fűszereket. Miután egy fakanál segítségével egyenletesen elkeverted, akkor törd bele az egész tojásokat. Ha a tésztát szeretnéd kissé lágyítani, akkor csak egy egész tojást használj, amelyhez 2-3 tojás sárgáját keverj (a fehérjéket felhasználhatod a díszítéshez). Tedd a tésztába a szobahőmérsékleten kissé megolvadt margarint és öntsd hozzá a langyos mézet is (a méz üvegét állítsd forró vízbe). A kész masszát addig gyúrd, amíg az teljesen elválik a tál falától. Ha szükséges, egy kis liszt hozzáadásával elősegítheted a folyamatot. A tésztának viszonylag puhának kell lennie, mert a pihentetési idő alatt úgyis keménnyé válik. A tészta állagán egy kis langyos víz vagy egy kis puha margarin segítségével lehet javítani.

A kész mézeskalács tésztát célszerű hosszabb ideig - akár egy egész éjszakán keresztül - vastag konyharuhával letakarva pihentetni, állni hagyni. A tészta ez idő alatt általában keménnyé válik, de egy kis gyúrás után újra visszanyeri képlékeny formáját.

A nyújtás és szaggatás alkalmával mindig kisebb adagokkal dolgozz. Sodrófa segítségével nyújtsd a tésztát 4-5 milliméter vastagságúra. Ügyelj arra, hogy ne legyen túl vékony, mert könnyen megég és kiszárad sütés közben. A tészta könnyen ragad, ezért a nyújtódeszka mindig legyen lisztes alatta. A kiszúró formákat használat előtt mártsd lisztbe és óvatosan szaggasd ki a formákat. Sütéskor hagyj elegendő helyet a mézeskalács figurák között, mert ezek növekedni fognak. A tepsiket kend ki vékonyan zsiradékkal, vagy használj sütőpapírt. A sütőt jól melegítsd elő, azonban magukat a mézeskalácsokat már inkább közepes vagy kis lángon süsd, mert könnyen odaéghetnek. Amint elnyerik egyenletes, aranybarna színüket és a fűszerek illata is érezhető, akkor érdemes ellenőrizni, hogy valóban elkészült-e. Miután kivetted őket a sütőből hagyd pár percig hűlni, majd egy kis lapát segítségével óvatosan helyezed át őket egy tálcára, majd később egy tálba.

Az elkészült mézeskalácsokat díszítheted cukoríróka, cukormáz, különféle magvak vagy színes cukorkák segítségével.

Forrás: www.otletkonyha.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése