2013. december 10., kedd

Mézeskalácsízű, mindenmentes keksz




Hozzávalók 20-25 darabhoz:

60g darált mandula
35g barna rizsliszt
35g hajdinaliszt
30g kukoricaliszt
1 ek. mézeskalácsfűszer
1 csipet só
60g kókuszzsír
1/2 kk. szódabikarbóna
80g cukornak megfelelő édesítőszer
20g méz
1 kisebb alma meghámozva, felkockázva (kb. 100-150g)





Tojás helyett itt az alma pektintartalmát használom kötőanyagnak. Sok amerikai blogon olvastam, hogy almaszószt használnak tojás helyett, vagy reszelt almát. Én a köztes megoldást választottam: az almát kicsit megpárolom, és összeturmixolom. Ezzel fellazul és könnyebben összetartja a tésztát, de mégsem kell előre almaszószt készíteni, besűríteni, stb.
Kókuszzsír helyett 80g vajat is használhattok, azzal talán könnyebb összegyúrni.

Süssünk kekszet:
1. Az almát meghámozom, kockákra vágom, és a saját levében kicsit megpuhítom.
2. Közben a liszteket, a darált mandulát, a sót, a szódabikarbónát, a fűszert összekeverem egy tálban.
3. Ha az alma megpuhult, egy mérőpohárban összeturmixolom a mézzel, édesítőszerrel, kókuszzsírral. (Ha vajat használtok, azt morzsoljátok inkább a lisztekhez.)
4. A folyékony hozzávalókat összegyúrom a szilárdakkal, hűtőbe teszem pihenni kb. fél órára.
5. Kézzel kis golyókat formázok, majd villával lelapítom őket sütőpapírral kibélelt tepsire, de akár különböző formákat is lehetne szaggatni belőle.
6. Ezzel az adaggal egy tepsi lesz majdnem tele. 160 fokon kb. 20-25 percig sütöm, amíg kezd megbarnulni. Sütöttem már dupla adagot is, két tepsivel, ugyanígy 160 fokon, de légkeveréssel.


Forrás: www.mindenmentes.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése