2013. december 23., hétfő

Mézeskalács rénszarvas

Hozzávalók (kb. 40 db):
500 gramm liszt
250 gramm méz
100 gramm porcukor
50 gramm margarin
2 tojás
3 kiskanál szódabikarbóna (25 gramm)
2 kiskanál mézeskalács fűszer
1 kiskanál fahéj

A mézet a margarinnal melegítsük fel és tegyük félre. Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, az átszitált porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket. (Ha sötétebb tésztát szeretnénk, adjunk hozzá egy evőkanál kakaóport is). Adjuk hozzá a tojásokat, a langyos margarinos-mézet és fakanállal jól dolgozzuk össze. A tészta puha, ragacsos állagú lesz, de ez nem baj, mert a hűtőben majd kicsit úgyis megkeményedik. 
A tésztát pihentessük 24 órán át fóliába csomagolva hideg helyen (de akár több napig is maradhat a hűtőben). 


Másnap lisztezett felületen jól gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságúra és szúrjuk ki belőle a formákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt sül meg. Írókázás előtt pihentessük a kihűlt mézeseket egy napig.

Gyertyatartó / adventi koszorú készítéséhez csak 1/2 kiskanál szódabikarbónát tegyünk a tésztába!

Díszítés:
1 tojásfehérje
150-200 gramm porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 kiskanál citromlé

Az írókához a tojásfehérjét a robotgép habverőjével alacsony fokozaton kezdjük keverni, majd adjuk hozzá a citromlevet és apránként annyi átszitált keményítős porcukrot, hogy elérjük a kívánt sűrűséget.

Forrás: bernisolti.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése