2014. április 17., csütörtök

Húsvéti linzer kekszek


Hozzávalók

0,5 kg liszt
0,5 tasak sütőpor
15 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
25 dkg margarin
2 db tojás
Cukormázhoz
1 db tojásfehérje
25 dkg porcukor (átszitálva)
1-2 csepp citromlé
1-2 kanál forró víz (ha kell)



Elkészítés
A tészta hozzávalóit egy tálban jól összegyúrjuk,
lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd amilyen formára szeretnénk, kiszaggatjuk. Sütőpapírra tesszük, 180 fokon pár perc alatt megsütjük.
A cukormáz: Tálba tesszük a tojásfehérjét, habverővel elkezdjük felverni, majd szép lassan fokozatosan beletesszük a porcukrot (kicsi fokozaton keverjük, különben porcukorfelhőben úszunk.) Kb. 10 percig keverjük a robotgéppel, amíg a cukor elolvad benne. Ha nem tökéletes, pici forró vizet adhatunk hozzá.
Akkor készült el, ha kifényesedik, és a kanalat belenyomva csúcsosra lehet húzni a krémet. Ételfestékkel színezzük aszerint, hogy milyen színre szeretnénk. Én mindig csak egy kicsi színt kevertem bele egyszerre.
Nyomózsákba tesszük, (olyan zacskóban, aminek levágjuk a végét, is tehetjük.) először a keksz szélét húzzuk ki vele, majd ha az egésszel megvagyunk, addigra meg is szárad, és lehet a közepét is kitölteni, mintázni. Ha nem egyenletes, akkor egy kicsit rázogassuk jobbra-balra, és gyönyörű egynemű sima lesz. (Nagyon hamar szárad.) Ha nem tettük az egészet nyomózsákba, egy vizes konyharuhával takarjuk le az edény tetejét.


Forrás: www.sutnijo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése