2014. április 2., szerda

Mogyoróvajas keksz sós karamellel

Hozzávalók / 6 adag
A tésztához
120 g liszt
70 g törökmogyoró (darált)
70 g vaj
20 g mogyoróvaj
40 g porcukor
1 db tojásfehérje

A sós karamellhez és a tetejére
100 g cukor
1 tk só
1 dl víz
0.5 ek vaj
5 dkg törökmogyoró (egész, a tetejére)

Elkészítés

A hozzávalókat (a tojásfehérje kivételével) egy késes mixerbe tesszük, és morzsalékosra aprítjuk. (Persze ha nincs ilyenünk, akkor kézzel, de én egy jó ideje mixerrel készítem a gyúrt tésztákat, gyönyörűen elvégzi a gép az "összemorzsolós" fázist.) A tojásfehérjét is hozzáadva összegyúrjuk. Közepesen lágy, homogén masszát kapunk, de ha szükséges, adagoljunk hozzá kevés lisztet. 5-6 cm átmérőjű hengerré sodorjuk, és fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük (kb. 1 óra).
Fél centis karikákra vágjuk, és sütőpapírral borított tepsin készre sütjük.
Közben elkészítjük a karamellt: a cukrot, a sót is hozzáadva, karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vizet, és beforraljuk méz sűrűségűre. Ha kész, egy teáskanál vajjal lazítjuk.
A kihűlt kekszeket megcsorgatjuk egy kis karamellel, és héjától megtisztított mogyorót teszünk rá. A mogyorók tetejére is csorgathatunk karamellt.
Ha még nem unjuk a bíbelődést, akkor a kekszek alját bevonhatjuk tejcsokival.
Tipp a mogyoró (illetve egyéb csonthéjasok) héjának ledörzsölésére: a mogyorót egy tepsire terítve sütőben kissé megpirítjuk, majd egy hálóba tesszük (amiben pl. a zöldségesnél a hagymát, mandarint árulják) elkötjük a száját, és addig dörzsölgetjük a két kezünk között, míg az összes héj kipereg a hálón.

sütési hőfok: 180°C      sütési mód: alul-felül sütés

Forrás: www.nosalty.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése