2013. május 9., csütörtök

Asztalt szilvás mogyorós mandulás zabtallér

Hozzávalók
125 gr olvasztott vaj
2 nagy evőkanál méz (ha kisebb a kanál, lehet 3)
50 gr nádcukor
125 gr apró zabpehely
100 gr finomliszt
1 púpos mokkáskanál szódabikarbóna
csipet tengerisó
30 gr mandula
30 gr törökmogyoró
100 gr házi aszalt szilva*
1 tojás
esetleg 1-2 ek víz (amennyiben nehezebben állna össze)



A fél szilvákat ollóval 2-3 darabba vágtam, a mogyorót és mandulát szintén, de őket késsel.
A zabpelyhet, lisztet, sót, cukrot, szódabikarbónát összekevertem, majd a gyümölcsökkel is.
Az olvad, de langyosra hűlt vajhoz kevertem a mézet, és a tojást.
Ráöntöttem a száraz keverékre és összeállítottam, nyomkodtam a tésztát.
Szükség lehet 1-2 ek vízre, ha nehezen áll össze a tészta adjunk hozzá. (Ez függ a zabpehelytől, például.)

Kb. 5-6 cm vastag rudat formáltam belőle.
Nem szükséges pihentetni, de más dolgaim miatt csak 2 óra múlva sütöttem meg.
Nálunk 20 fok volt, így szabadon hagytam, de lehet hűvös helyre tenni.
A sütőt 180 fokra melegítettem (légkeverés).
A rudat 14 darabba vágtam, kissé szétnyomkodva egy sütőpapírral borított tepsire sorakoztattam,
majd egy pohár aljával (amit minden darabnál belenyomtam a lisztbe)
7-8 cm átmérőjű korongokká lapítottam.

10-13 perc alatt megsültek, de ahhoz hogy ropogósak legyenek, a kikapcsolt,
résnyire kinyitott sütőben hagytam kihűlni, kiszáradni.
Mi ropogósan szeretjük, aki inkább puhábban, akkor a sütés után vegye ki és így hűtse ki.

* A házi aszalt szilva, nem olyan pufi és szaftos, mint a bolti társai.
Szárazabb, jobban kell rágni :)
Szárazabb, mert nem kezeltük semmivel, tehát az eltarthatósága érdekében teljesen ki kell szárítani.
Ha nem ilyenből készítjük, akkor kevesebbet javaslok, elég lesz 50-70 gr a boltiból és apróbbra is ajánlom darabolni. Vagy más aszalt gyümölccsel készíteni.

Finom ropogósra sütött, omlós keksz.
A karamellesre sült szilva és a majdnem egész magok ízét, csodálatosan kihangsúlyozza a méz zamata.
Tápláló és laktató.
Egy keksz, bőségesen elegendő a csésze kávé, vagy tea mellé.


Forrás: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése