2013. május 22., szerda

Szezámos sajtos keksz

Hozzávalók 30 darabhoz: 

125 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy sima tönkölybúza fehér liszt, 
125 g vaj, 
225 g vörös cheddar sajt, 
1 csapott mk cayenne bors, 
3 g só, 
20 g szezámmag

A lisztet keverd össze a sóval és a cayenne borssal.
A sajtot reszeld le finomra, és a kisebb darabokra vágott, szoba meleg vajjal együtt add a lisztes keverékhez.
A hozzávalókat gyúrd homogén masszává, majd oszd két részre, és mindegyik tésztadarabot sodord kb. 5 cm átmérőjű rúddá. Csomagold frissen tartó fóliába, és tedd 30 perce pihenni a hűtőbe.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra (légkeveréses sütéshez 160 fokra), és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.


A szezámmagot öntsd egy tányérba.
A tészta rudakból vágj 15-15 darab, kb. 1 cm vastag korongokat, amiket a tenyered segítségével gyúrj golyó alakúra. A golyók felét forgasd bele a szezámmagba, majd tedd őket a papírral bélelt tepsire a szezámos felükkel felfelé. 3-4 cm távolságot tarts a kekszek között.
A tenyereddel lapítsd le a golyókat úgy, hogy lehetőleg 1 cm vastag, 5 cm átmérőjű korongokat kapj.
15 percig süsd a sütőben, majd vedd ki, és hagyd kihűlni őket a tepsin.
Dobozba zárva 4-5 napig tárolható.

TIPP: Ha nincs cayenne borsod, ízesítheted a kekszet porított chilivel, vagy rozmaringgal, de akár fűszer nélkül, natúr is kisütheted, úgy sem fogsz csalódni a receptben.


Forrás: www.ritakonyhaja.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése