2013. június 21., péntek

Fűszeres mézeskeksz

Hozzávalók 
(kb. 4 tucat közepes méretű kekszhez): 
50 g méz, 
50-50 g világos és sötét (nádmelaszos) nádcukor, 
100 g vaj, 
1 közepes tojás, 
280-300 g liszt + a nyújtáshoz, 
3 teáskanál (mennyisége tetszés szerint növelhető) házi mézeskalács fűszerkeverék, csipet só, 
1/4 teáskanál szódabikarbóna.



A mézet a cukrokkal és a vajból egy evőkanálnyi mennyiséggel éppen csak megolvasztom, majd a tűzről levéve, a maradék vajjal és a tojással együtt kihabosítom (tejeskávé színű lesz).
A lisztet elkeverem a fűszerkeverékkel, a sóval és a szódabikarbónával, ezután összedolgozom a cukros vajjal. Folpackba csomagolom és (legalább) 2-3 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetem.

A sütőt előmelegítem 190 °C-ra. A tésztát 2-3 darabra vágom: amivel éppen nem dolgozom, azt a hűtőben hagyom, az éppen szükséges darabot pedig finoman átgyúrom. Enyhén lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtom a tésztát és tetszőleges formákra szúrom (speculoos és egyéb kekszmintázókkal is működik a tészta). Sütőpapírral bélelt tepsiben, 7-8 perc alatt készre sütöm a kekszeket. Néhány percig még a tepsiben hagyom a kekszeket, ezután rácsra áttéve hűtöm ki teljesen.


Forrás: www.egycsipet.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése