2013. október 30., szerda

Vaníliás-mandulás tuile


Körülbelül 20 darab nagy tuile koronghoz, 12 dkg lapra szeletelt mandulára, 2 tojásfehérjére, 12 dkg átszitált porcukorra, 3 dkg felforrósított vajra, 2 dkg lisztre, két csepp vanília és egy csepp keserűmandula kivonatra van szükség. 

A liszt kivételével előző nap összekeverem a hozzávalókat. A felforrósított vajat adom utoljára a masszához.
Hűtőben hagyom pihenni. Másnap a liszttel alaposan összekeverem a masszát.

A tepsit kibélelem sütőpapírral, a szilikonos a legkiválóbb. Kávéskanállal kis halmokat rendezek a bélelt tepsire, kicsit messzebb egymástól.
Pohárba hideg vizet töltök, mert a halmokat vizes evőkanállal simítom el minél vékonyabbra. A kanalat minden simítás után tisztára törlöm, és a hideg vízben megmerítem.
150 fokra előmelegített sütőben 18-20 percig sütöm a mandulás korongokat, addig, amíg világos aranybarnák nem lesznek 

Azonnal, fém spatulával tálcára rendezem a kekszeket, hogy mielőbb meghűljenek, megszilárduljanak. Ekkor még plasztikusak.

Rácson, hideg helyen hagyom hűlni egy-két órán át.

Frissen a legfinomabb, legropogósabb, egy-két napig lezárt dobozban eltartható eredeti minőségében.
Nem hiszem, hogy maradna belőle másnapra, még olyan, kevésbé édesszájú emberi lények is, mint én, egy ilyen desszertet előszeretettel ropogtatnak el reggelire, vagy ebéd, és vacsora után is. 

Kávé mellé pedig, osztályon felüli kényeztetés.


Forrás: nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése